Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,

...
 Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Петролът поскъпна на фона на решението на ОПЕК+ да се придържа към увеличението на доставките

 Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в петък, удължавайки облагите от по-рано, откакто ОПЕК+ съобщи, че ще преразгледа спомагателните доставки на идната си планувана среща, в случай че разновидността на Омикрон наруши търсенето. Въпреки това цените вървят към шеста поредна седмица на спад, съобщи Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент нарастна с 1,26 $, или 1,81%, до 70,93 $ за барел, откакто миналата сесия напредна с 1,2%. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се увеличи с 1,30 $, или 1,95%, до 67,80 $ за барел, следвайки растеж от 1,4% в четвъртък.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), а на следващия ден ще има такава и със съдружниците на групата, отпред с Русия, известни като формата ОПЕК+, изненадаха пазара в четвъртък с решението си да запазят проектите си за прибавяне на доставки от 400 хиляди барела нефт дневно към пазара през януари.

Производителите обаче оставиха отворена вратата за бърза смяна на политиката, в случай че търсенето пострада от ограничения за ограничение на разпространяването на разновидността Омикрон на ковид. Те споделиха, че могат да се срещнат още веднъж преди плануваното за 4 януари съвещание, в случай че е належащо.

Това решение поддържа цените, защото търговците не желаят да залагат против групата, пишат анализатори на ANZ Research.

Анализаторът на Wood Mackenzie Ан-Луиз Хитъл сподели, че има логичност ОПЕК+ да се придържа към политиката си към този момент, като се има поради, че към момента не е ясно какъв брой леко или тежко ще се окаже въздействието на Омикрон върху пазарите спрямо това на предходните разновидности.

„ Членовете на групата поддържат регулярен контакт и наблюдават от близко пазарната обстановка “, сподели Хитъл.

„ В резултат на това те могат да реагират бързо, когато стартираме да усещаме по-добре мащаба на въздействието, което разновидността на Омикрон на COVID-19 може да окаже върху световната стопанска система и търсенето “, добави тя.

Пазарът беше разтресен през цялата седмица от появяването на разновидността Омикрон и спекулациите, че той може да провокира нови блокади, да докара до спад на търсенето на гориво и да подтикне ОПЕК+ да забави увеличението на производството.

Брентът е на път да приключи седмицата със спад от към 2,6%, до момента в който цената на WTI е надолу с по-малко от 1%. И за двата бенчмарка това ще бъде шеста поредна седмица на намаляване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР